Continuem

(Article publicat a Xarxa Penedès)

Al Penedès enguany per al 8M diem que la feina no està feta, malauradament com cada any ens hem de seguir entossudint en continuar lluitant. La llista de greuges és llarga encara.

En primer lloc, segueixen insistint des de les tribunes i els discursos de les classes acomodades en buidar de contingut polític la jornada. I no senyores, és el dia de les dones treballadores, de la lluita de classes. O pensem que les flors i nates realment treballen en quelcom que no sigui explotar-nos i donar-nos les molles per a domesticar-nos? I qui diu les acomodades, diu les mal desclassades o les que aprofiten el resort que els proporciona la poltrona. Almenys les que som assalariades i precàries sabem què volem dir perquè ho vivim, vivim la seva no sororitat i el seu paternalisme prepotent. Sí, cal ser conscients que el 8M neix com a jornada de denúncia de la doble explotació, incloent sobretot la de classe, i això vol dir que no tot s’hi val i no tot hi cap.

En segon lloc, ja parlem des de fa uns anys de les conseqüències de la reordenació de l’estat de les coses en la que estem immerses, el que anomenen “crisi”. Toca seguir parlant de l’escletxa salarial que va augmentant i de la farsa que suposa la conciliació. I toca parlar de feminització de certes feines i també de la pobresa. Hem de tornar a tocar que carreguem amb la reproducció i les tasques de cura, encara no considerades treball en l’imaginari social, i amb tot el manteniment sistèmic. Portem una motxilla enorme que conté, per si no en teníem prou, abusos, assetjaments i agressions. Motxilla que necessita d’organització feminista i autogestió.

Però també toca alertar-nos i molt de l’ofensiva institucional misògina i masclista. Tenim al davant la versió més descarada de l’heteropatriarcat desplegant-se amb total normalitat i impunitat: l’estat, el papà estat, legislant no només contra els nostres cossos i decisions, també contra el nostre dret bàsic a l’autodefensa contra el masclisme. Entre presidents que consenteixen exposicions antiavortistes quan eren alcaldes, declaracions obertament sexistes als mitjans, tèbies respostes a les ofenses, eliminació del terme violència de gènere en textos legals, alimentació des dels faristols de la mentida de les denúncies falses….El discurs ( i la pràctica ) caspós i violent del qui nega que existeix violència domèstica i victimitza els agressors no és res més que una mostra de la funció de la maquinària dels estats: controlar i disciplinar la població, en aquest cas les dones. Cal respondre a aquesta mostra xulesca de força de la cara més perversa de la violència de gènere i erosionar fins el final totes aquestes superestructures que legislen per a posar-nos en el lloc que ells consideren que ens correspon a les dones. Cal respondre als intents de tancar-nos a casa, tancar-nos en la indefensió, tancar-nos en polítiques de control de la natalitat i la sexualitat, tancar-nos en laberints burocràtics que no porten enlloc…

Ens cal fer un ús intensiu de l’acció directa: explicar, escoltar, prevenir, intervenir, respondre…en fi, crear tot allò del que ens han desprovist. Reapropiar-nos dels carrers i de la nostra agència política. Reestimar el feminisme anticapitalista des de la nostra pròpia història col.lectiva i l’experiència individual. Ser protagonistes. De fet, per a afinar, ens cal recordar cada dia que som i hem estat sempre protagonistes.

Ens cal fer-ho des de nosaltres. Per a nosaltres. Des de les places i des de la pràctica. Ens cal perquè ens hi va la vida, la nostra i la del món.

La feina no està feta, i des d’aquesta idea lluminosa de tot el que ens queda per a descobrir de nosaltres, ens hem de continuar posant a crear i a batallar, a curar-nos i a fer sanar. Mentre l’heteropatriacat continui la lluita no s’atura perquè sempre hem estat al lloc on hem d’estar, el d’empènyer i d’avançar.

Mireia Redondo Prat, precària visiblement feminista i afiliada a la CGT del Baix Penedès

Continuem

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s