Taller: Autodefensa Feminista

El dissabte 4 de juny dins el marc de les Jornades Feministes 2016 vaig impartir un petit talleret d’autodefensa feminista.

Aquest no era un taller físic, volia fer entre totes les assistents quelcom molt més profund que penso que vam aconseguir. No desvetllaré ni els exercicis que vam fer ni part del contingut ja que si voleu saber-ne més… contacteu amb mi i el fem!! El que sí que faré és fer quatre ratlles breus de la base d’aquest, quatre ratlles que em comprometo a anar desenvolupant per escrit més endavant, ara que ja vaig baixant el ritme ( estic en mode vacances ja quasi…)

tallerjf2016xbloc

Es tracta de que entre totes definim què ens passa i com responem. Perquè? doncs per què tot se’ns ha donat definit. Ens han dit què és autodefensa, què és una agressió, quines respostes hem de donar les dones etc. I una de les tàctiques més alienants que hi ha és que l’opressor digui a l’oprimida com s’ha de definir, que marqui els límits del que és una agressió i que li digui quines respostes està legitimada a donar. De la mateixa manera que la memòria històrica és una manera de fer un camí apoderador i referencial, el poder de definició n’és un altre: som nosaltres les que ho patim, som nosaltres les que ho definim. I punt. Ens toca definir violència, violències, agressivitat, agressió, violència de gènere, violència domèstica, autodefensa, defensa, autodefensa femenina, resposta, autodefensa feminista etc. I nosaltres sabem fer-ho, i fem i ho vam fer…i ho anirem fent. Ens reapropiem dels conceptes i els significats que ens han robat, dels quals en han pres la capacitat de definir per a girar-los en contra nostra. La paraula és nostra, doncs.

Un cop definim el que ens passa també cal mirar si ens cal autodefensa feminista. I vull defugir parlar de casos flagrants en els que el coneixement de claus i qüestions físiques és genial. Sé que és super apoderador aprendre a colpejar, però anem a pams, el físic sempre el podem abordar però…i que passa amb les desautoritzacions diàries que vivim en els nostres espais de vida i de militància? I amb els xantatges emocionals? Quantes vegades hem sentit que som pesades, que no ens estan agredint, que exagerem, que precisament això que assenyalem no és masclisme, que ells no es comporten com els reis de la casa…i, en fi, un llarg etcètera??? Com ens sentim davant d’això, som capaces de reaccionar? No ens han educat, per acció o per omissió, en parlar de límits i posar-los, parlar de dir no i acceptar-lo, parlar de consentiment, parlar de que estimar no és asfixiar, de que voler no és implantar imposicions a casa, de que les quotes i les dones coartada no és canviar, no ens han parlat de transformacions quotidianes. Llavors, és l’autodefensa feminista només quelcom físic? és l’autodefensa feminista només quelcom individual?

En aquest punt val la pena recordar que l’heteropatriarcat és estructura. Així les violències de gènere, les violències exercides cap a les dones es donen perquè es pot, perquè estan tant naturalitzades i normalitzades que no fa falta que siguin justificades. Així, són brutals i són subtils. Erosionen. I són arreu: fàbriques, oficines, escoles, institucions, casa, organitzacions, moviments socials….Llavors, quina acció feminista no és autodefensa feminista? Omplim, doncs, aquest concepte de contingut polític. Penso que hi ha una línia clara que relaciona autodefensa feminista amb acció directa, sororitat amb suport mutu, autogestió feminista amb autogestió en general. Sí, partim de refusar qualsevol relació poder i això implica lluita i cuidar-se, implica resposta feminista al lloc de treball, contra el feixisme, a casa, en els nostres espais etc.

Aquí podem encetar, i vam encetar, dos debats. L’un sobre l’ús de violència. Aquesta com a eina no és exclusiva del masclisme i de fet trencar amb que aquest en tingui el monopoli és brillant. L’altre sobre com el masclisme dins els nostres espais fa que no sigui segurs. Per a nosaltres un espai segur no és un espai on ens fan de tutors, on ens diuen què hem de fer com a feministes i on ells ens protegeixen dels malvats masclistes de fora. No. NO. NOOO. Un espai segur és un en el que no haguem d’explicar què és un espai segur. Un espai segur és un espai on no haguem d’explicar per què un comportament masclista és masclisme. Un espai segur és un espai on NO es qüestionen les respostes a les agressions, sinó les agressions. I podria seguir, però no, perquè vull fer un article per a cada punt que aquí només estic assenyalant de manera superficial. No ens agrada que com el capitalisme fagocita conceptes dels moviments socials i els modela per a treure’n benefici i així bloquejar la lluita buidant de sentit el concepte fagocitat, feu el mateix amb els conceptes feministes. La gràcia d’un concepte és que no és una forma, no és un terme per a quedar bé ni un mot de moda, així guai. No. NO. NOOOO. Dir “em fas sentir malament o agredit” quan us assenyalem que sou masclistes és molt retorçat. Dir “cuidem-nos” i així evitar debats durs sobre qüestions de violències masclistes en els nostres espais de vida o de militància és simplement tenir molta barra. Els consensos mediocres als que ens permeteu arribar NO són cooperar i fer pedagogia, són això, consensos mediocres basats en una relació de poder. Dir “mira com et poses” quan ens posem flamenques després de que utilitzeu aquestes tàctiques és un esport de risc.

Parlar sobre tot això ens fa adonar-nos de com n’és d’important l’autodefensa feminista, de com va molt més enllà de quatre cops i un parell de casos anecdòtics.

I ara…pendent de profunditzar…qui de vosaltres NOIES s’anima a fer una taller així? qui de vosaltres COL·LECTIU MIXTE, s’anima a fer una taller, no així exactament, però adaptat per a aprendre’n?

Mireia Redondo Prat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s