ANARCOFEMINISME: CONTRA ELS ESTATS I PEL SUPORT MUTU (I)

Vull començar a parlar sobre anarcofeminisme pel final. No faré el típic text en que primer s’exposen els orígens, influències i tesis generals si no que començaré per les eines que ens proposa l’anarcofeminisme o el “com”. Segurament sigui un dels seus trets distintius històricament i ara, i, per mi, és una de les seves potències, precisament per això en vull fer la seva carta de presentació.
Una de les tesis que planteja és que no podem separar els processos dels objectius, que no podem usar les eines de l’amo per a crear un nou món. Això significa que en el nostre camí de fer caure el capitalisme, el patriarcat i tot sistema de dominació i opressió, no reforçarem les estructures, eines i opcions del sistema. Per què?
En primer lloc hi ha una qüestió ètica: parlar d’acabar amb opressions des de, per exemple, llocs de poder és un contrasentit. En segon lloc tant des de l’anarquisme con des de l’anarcofeminisme es parla de DISSOLUCIÓ de tota forma de poder i no pas de presa del poder. Per tant també seria una qüestió ideològica essencial, no parlem de reformar el sistema ni d’entrar de forma provisional, parlem de centrar les energies en l’autogestió i l’autoorganització. En tercer lloc hi ha qüestions de tàctica i estratègia de primer ordre: formar part del circuit institucional al nivell que sigui no només el reforça, disminueix la capacitat de fer pedagogia autoorganitzativa i d’exercir Acció Directa sense condicionants ni tutories. A més seguiriem apuntalant aquesta dependència tòxica cap a l’administració que es tradueix en: demanar permís, exigir les molles, demanar que ens tractin com a éssers humans i anar a mínims. Ens coarta a l’hora de fer i a l’hora de parlar.
Al final ens hem de plantejar que quan diem que volem fer caure el Patriarcat si ho estem dient seriosament ens hem de plantejar un “com” que sigui efectiu, constructiu i que suposi una transformació real. Si no, no el farem caure. I segons el meu parer aquí l’anarcofeminisme ens ajuda i molt. A mi la frase “farem caure el Patriarcat” em fa pensar en una revolució d’arrel, real, que dinamiti els fonaments de tot aquest món. També em remet a que cal fer-la, que no ens vindrà feta i que hem de fer camí. Que tenim una obligació certament de passar de! “jo vull” al “jo faig” col·lectivament parlant. I justament per aquests tres llocs on em remet la frase, el “com” és essencial.
No farem caure al Patriarcat i al Capitalisme ni a res si seguim plantejant com a màxima acció i política central la demanda de drets i de bon tracte a les institucions, sigui quina sigui. Una cosa és la necessitat d’assenyalar què fan i què no fan, la necessitat de fer boicot i d’exigir que ens tractin com ens mereixem, la necessitat de fer visible que les institucions exerceixen violència, toleren la violència etc. Però no està escrit enlloc que això ens hagi de conduir a gastar energies en entrar dins d’aquestes, elaborar lleis i protocols per a aquestes o buscar la seva aliança. Al contrari. Si sabem que les institucions són patriarcat, sabem que tenen una limitació, que són com a molt reformables i que no tenen capacitat per canviar les nostres vides. És que precisament estan fetes per a que les nostres vides no canviïn mai! Perquè perdre el temps pidolant i aguantant quan podem funcionar de manera autònoma?
Una de les màximes patriarcals és que necessitem que algun dels seus representants ens faci de tutor ja sigui el pare, el germà, el company, l’ajuntament, un jutge, un títol acadèmic o l’Estat. I doncs per quina raó voldríem adquirir una estratègia que no desobeeixi directament aquesta idea? Els estats i la resta de l’aparell institucional tenen com a objectiu el control, el control de les terres, de qui la pot treballar i com, de qui hi pot viure, de les fronteres, de qui pot passar-les, s’han construït sobre la idea que no totes podíem exercir de metgesses o accedir a la salut del nostre cos, de que no totes ens podíem instruir o ensenyar, que estàvem destinades a fer de dides, que les criatures les criàvem per alimentar la pàtria, que no totes ens podíem afiliar a gremis o sindicar, es basen en la idea de que cal controlar les natalitats, fecunditats, es basen en la idea de la família nuclear heterosexual com a cèl·lula de producció, reproducció i fiscalitat. Doncs trenquem directament amb tot aquest entramat que sabem que té una relació horrible amb nosaltres i els nostres cossos, les nostres vides i els nostres desitjos. Desprenem-nos de la sensació de que no hi podrem trencar perquè aquesta cançoneta frustrant i pessimista no és res més que el que el patriarcat vol que creiem!
Fora tutories. Fora creure que no podem. Comencem el nostre camí sense demanar permís i això vol dir Autogestió i Autoorganització: espais realment autònoms amb eines autònomes i creades i debatudes des de nosaltres i des del nostre camí. Per exemple, creem caixes de resistència feministes, ja que cal garantir que les supervivents de les violències tenen un coixí per despeses judicials o de teràpies, creem una xarxa d’acollida i d’emergència habitacional on no estiguem sotmeses a valoracions institucionals, comencem el camí realment de encarar de manera col·lectives les violències masclistes, fomentem l’autodefensa com una eina més que conviu amb la pedagogia, mirem els límits de la pedagogia, fem educació de i al carrer, als centres de treball de manera horitzontal, combinem aquestes eines de resistència i educació amb la confrontació directa mitjançant el boicot, l’escarni, la Vaga, el sabotatge. Lluitem amb totes les eines pel bon viure, sense deixar respirar ni per un moment qualsevol mostra d’opressió i explotació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s