Les veus

FESTES DE PRIMAVERA. Enramades, arbres de maig, balls i cornuts.

Encara no hem acabat amb les celebracions primaverals, i és que la primavera, ja se sap, és trompetera! Un cop passades les celebracions que tenen més a veure amb els ventres i les terres plenes de vida que just comença a brotar, ens topem amb les festes que es consagren a l'esclat de la vida,… Continue reading FESTES DE PRIMAVERA. Enramades, arbres de maig, balls i cornuts.

SANT JORDI, les festes de la primavera i el matricidi original

Hi ha dues entrades anteriors, la dels dracs i la de les festivitats de l'equinocci de primavera, que em serveixen per enllaçar amb aquesta. Inicialment, havia pensat eliminar les dues entrades antigues que hi ha al bloc en les quals parlo de Sant Jordi i unificar-les en aquesta, però finalment he decidit que les deixaré… Continue reading SANT JORDI, les festes de la primavera i el matricidi original

MEDIACIÓN Y AGRESIONES. Apuntes profesionales.

Desde hace pocos años, leo y escucho a mucha gente hablar sobre el acierto de la aplicación de la mediación como método para resolver situaciones de agresión sexual o machista, incluso en casos de relaciones de violencia de género o machista. Entiendo que dado que se encuadra en un discurso antipunitivista la intención es la… Continue reading MEDIACIÓN Y AGRESIONES. Apuntes profesionales.

PRIMAVERA, Setmana Santa, ous, conills i equinoccis.

Dins d'aquest recorregut o diari estacional poc exhaustiu que estic fent al blog, passarem de la Candelera a la Setmana Santa (passant de puntetes per sobre del Carnestoltes, amb el seu permís). Així que ens trobem en aquesta festivitat que històricament s'ha considerat més important per la fe cristiana que d'altres com Nadal. És temps… Continue reading PRIMAVERA, Setmana Santa, ous, conills i equinoccis.

DRACS, cultes serpentins, dones serp i mentides divines

I digué Jahvé a Eva: "Multiplicaré els teus treballs i les teves penes. Pariràs amb dolor als teus fills i buscaràs ardentment al teu marit, i ell et dominarà." I llavors, digué Jahvé a la serp: "Faré que tu i la dona sigueu enemigues, i el mateix passarà entre la teva descendència i la seva… Continue reading DRACS, cultes serpentins, dones serp i mentides divines

DONES D’AIGUA, Goges, aloges, encantades i… elfs?

Un cop passada la Candelera, em ve de gust endinsar-me en el món de les dones d'aigua. Crec que hi encaixa a la perfecció, ja que el concepte de deessa donzella i blanca que representa la festivitat de la Candelera, Imbolc o festa de la llum, em porta a imaginar aquestes dones de fum, llum… Continue reading DONES D’AIGUA, Goges, aloges, encantades i… elfs?

LA CANDELERA. Imbolc, espelmes, llet i marmotes

Normalment, quan acaben les festes de Nadal mirem quan falta pel proper període de vacances llarg que ens permeti fer una bona aturada de la nostra feina. En aquest món governat pel cicle de producció del mateix sistema econòmic i social, les festivitats ja no són tant esdeveniments grans (sobretot vist des del punt de… Continue reading LA CANDELERA. Imbolc, espelmes, llet i marmotes

TIONS, HOMES DE L’ESCORÇA, GINEBREDES. Falles, protecció, foc i solstici.

Petroglif, art rupestre, Arbre de la vida, Argençola (web Turisme Argençola). Els arbres han estat sacralitzats en una pila de cultures, essent símbol del cicle de la vida, la regeneració, del poder místic i de la resiliència. Així doncs, no resulta estrany que en totes aquelles cultures conscients del seu entorn, ben observadores i connectades,… Continue reading TIONS, HOMES DE L’ESCORÇA, GINEBREDES. Falles, protecció, foc i solstici.

ANARCOFEMINISME. Tensions i connexions amb el feminisme i l’anarquisme. (Xerrada a la Biblioteca Maria Rius, Lleida)

Transcric aquí, amb permís de la Biblioteca Maria Rius, el guió de la xerrada que vaig fer del passat 11 de novembre sobre Anarcofeminisme. Encara és una mica esquemàtic, però es pot llegir prou bé. Moltes gràcies a la Biblio!! Introducció Existeix una constant i històrica tensió entre el feminisme i les dones anarquistes o… Continue reading ANARCOFEMINISME. Tensions i connexions amb el feminisme i l’anarquisme. (Xerrada a la Biblioteca Maria Rius, Lleida)

SANTA LLÚCIA, Llucifer i Lilith

Nena Santa Llúcia, imatge trobada a xarxes Continuant amb les tradicions i símbols al voltant del solstici d'hivern, aprofito per parlar del personatge de santa Llúcia, ja que fa pocs dies que ha passat aquesta festivitat. Santa Llúcia cau el dia 13 de desembre i al voltant d'aquesta data hi han ocorregut sempre coses importants.… Continue reading SANTA LLÚCIA, Llucifer i Lilith